Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavila televizija

Uhićen vođa terorističke organizacije al-Qa'ide u Iraku

iračka policija
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, tli/VLM
02.12.2012.
u 15:26

Abu Bakr al-Baghdadi preuzeo je vodstvo Islamske države Irak nakon što je prijašnji vođa poginuo 2010.

Iračka državna televizija objavila je da su sigurnosne snage u toj zemlji uhitile vođu terorističke organizacije al-Qa'ide, javlja Al Jazeera.

O Abuu Bakru al-Baghdadiju malo je poznato. Proglašen je vođom Islamske države Irak, organizacije koja okuplja više naoružanih skupina, nakon što je Abu Omar al-Baghdadi ubijen u američkom zračnom napadu 2010. godine. Nije objavljivao puno izjava ili video-snimaka te je, čak i za standarde al-Qa'ide, bio figura iz sjene.

Jedno od ne tako čestih priopćenja izdao je u srpnju ove godine, nakon sukoba u kojemu su ubijeni irački sigurnosni dužnosnici. Al-Baghdadi je tada najavio "razbijanje zidova", akciju s ciljem podrivanja oslabljene iračke vlade predvođene šijitima, do kojeg bi došli suradnjom s sunitskim plemenima i povratkom na područja iz kojih su protjerani prije povlačenja američke vojske iz Iraka u prosincu prošle godine.

Šef antiterorističke postrojbe koja je obavila uhićenje rekao je kako njime okončana dvomjesečna istraga, a pri uhićenju zaplijenjena su i imena i lokacije drugih dužnosnika al-Qa'ide.

>>Otrovnom kremom Al-Qa’ida htjela smaknuti više od tisuću Britanaca

Komentara 6

OB
-obrisani-
16:18 02.12.2012.

kog to interesira?

TI
Tatanka-Iyotanka
11:00 03.12.2012.

02.12.2012. u 23:20h miha je napisao/la: Aha,uletila ptičica............. :::::::::::::::: Miha, tko je prije 9.11 čuo za "al qaidu"? Ostavit ćemo to pitanje po strani uz zaključak, terorizam je posljedica nije uzrok....... Protiv terorizma se bori tako da se ukloni uzrok....zbogog kojega je terorizamj posljedično nastao....IRA je nastala zbog britanske imerijalne politike i presije prema Irskoj, ETA je nastala kao odgovor na Španjolsku presiju....itd da ne idem u dubinu

OB
-obrisani-
12:15 03.12.2012.

03.12.2012. u 11:00h Tatanka-Iyotanka je napisao/la: Miha, tko je prije 9.11 čuo za "al qaidu"? ... E pa nebi bilo baš tako. . 2 hotela u Adenu, Jemen (29 december 1992 Bomba World Trade Center New York (1993). Borbe u u Somalilji(1993) Planiranje simultanih bombaških napada na zrakoplove i papu Paus Johannes Paulus II pri njegovom posjetu na Filipine(Operacija Bojinka) (1995). Bombaški napad na Amerikenace Dharaan (Saudi. Arabija) (1996). Terroristički napad na turiste u Luxoru (Egipat) (1997). Bombaški napada na Američke ambasade Nairobi i Dar es Salaam (1998). Američki vojni brod USS Cole (2000) Aden Jemen. Pripremanje napada na nukl. reaktor Lucas Heights, predgrađe Sidnija spriječeno od sigurnosnih organa Novog Zelanda i Australije . i sad ja tebe pitam,izuzmimo sve te slučaje (za koje je svijet znao,ako ti nisi,tvoj problem), Fokusirajmo, samo dva,ubistva nedužnih turista u Egiptu i namjera dignuti u zrak nuklearni reaktor.ako je to neka borba,za mene je to borba protiv civiliziranog svijeta i nema nikakve veze sa borbom protiv Amerike..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije